kniznicainternatziacka knizka
Mapa stránkyHľadajPrihlásenie
20.04.2024, Marcel

Deň vody 2013

22. marec - Svetový deň vody


den vody22. marec bol vyhlásený ako Deň vody v roku 1992 Valným zhromaždením OSN na Konferencii v Rio de Janeiro. A preto by sa mal neustále klásť veľký doraz na jej prirodzenú ochranu a obnovu pre budúce generácie. Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia. Voda ako životodarná tekutina má pre človeka nesmierny význam. Bez vody si život človeka nevieme predstaviť. Jednoznačne najvhodnejším a najzdravším nápojom je čistá pitná voda z vodovodu.

Správny pitný režim nás učí dopĺňať telu tekutiny, nie však naraz, ale postupne. A najlepšie je ich nahrádzať tým najlepším nápojom, pitnou vodou. Piť treba počas celého dňa po troške, nie až vtedy, keď už máme smäd. Pri nedostatku tekutín v tele pociťujeme slabosť, únavu, malátnosť. Ďalšími príznakmi dehydratácie organizmu sú zapadnuté oči s tmavými kruhmi, acetónový zápach v ústach a bolesť hlavy. Dospelý človek by mal denne vypiť 2 až 3 litre, v letných mesiacoch aj viac.

Pitná voda z vodovodu dáva človeku:

den vody- dobré zdravie

- pomáha zvyšovať imunitu a bojovať s chorobami

- udržiava dobrú náladu

- pôsobí proti malátnosti, únave a depresii

Vyhýbajte sa prifarbovaným a sladeným nápojom s vysokým obsahom sacharidov.

Pri príležitosti Dňa vody žiaci III.A triedy uvedomujúc si význam vody  zrealizovali aktivity:

  1. Ponuku čerstvej vody podľa hesla: „Pijem čerstvú vodu, nápoj z vodovodu“  
  2. Príspevok do školského rozhlasu o význame vody pre život
  3. Exkurziu do   chemického laboratória Východoslovenskej  vodárenskej spoločnosti LOV v Trebišove 

Žiakom III.A triedy stačilo pár pohárov a džbány s pitnou vodou a milý úsmev. So správnym úmyslom žiakov a profesorov privítali počas veľkej prestávky vo vestibule školy na dúšok zdravého nápoja. Odmenou im bol ich spokojný úsmev na tvári osviežených.

Osobitné poďakovanie za realizovanie aktivít na Deň vody patrí týmto žiakov III.A triedy: Viktórii Husárovej, Lukášovi Figelymu, Xénii Karnišovej, Veroniky Fekeovej a Viktórii Slukovej.

RNDr. J. Kordischová

koordinátor envir. výchovy

Čítané: 327
 Tlač
 Poslať mailom
(C) 2024 Stredná odborná škola Trebišov & MP