kniznicainternatziacka knizka
Mapa stránkyHľadajPrihlásenie
28.03.2024, Soňa

Deň boja proti AIDS / 2012

img 1. decembra 2012 si verejnosť v mnohých štátoch planéty už tradične pripomenula Svetový deň boja proti AIDS.
AIDS alebo syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti, je infekčná choroba ľudí vírusového pôvodu. Je charakteristická postupným oslabovaním imunitného systému, ktorého funkčnosť nakoniec poklesne natoľko, že sú mu nebezpečné aj také typy infekcií alebo zhubného bujnenia, ktoré sa u zdravého človeka vôbec nevyskytujú. Na ochorenie, ktoré je známe len od roku 1981, za necelých 31 rokov zomrelo už desiatky miliónov ľudí. V súčasnosti je najviac HIV pozitívnych v Afrike, juhovýchodnej a východnej Ázii a v Latinskej Amerike. Najčastejšie spôsoby prenosu vírusu HIV sú krvou, nechráneným pohlavným stykom, prenosom vírusu z matky na plod.

A práve v tento deň je možnosť zvýšiť povedomie o tejto chorobe, o hrozbách s ňou spojených a zároveň zvyšovať informovanosť o prevenciách proti nakazeniu vírusom HIV, pretože choroba AIDS sa stala problémom celého sveta.

Naša škola sa taktiež pripojila k boju proti tejto zákernej chorobe aspoň symbolickým spôsobom. Členovia protidrogového krúžku svojpomocne pripravili červené stužky, ktoré v tento deň rozdali všetkým žiakom a zamestnancom školy.

Červenou stužkou, ktorá je symbolom boja proti AIDS  sme vyjadrili  solidaritu s ľuďmi trpiacimi  zákernou a zatiaľ nevyliečiteľnou chorobou. Informácie o tejto chorobe, nákaze, prejavoch a prevencií poskytovala aj pripravená nástenka vo vestibule školy.

Celá táto akcia vyvrcholila v popoludňajších hodinách sviečkovým pochodom, ktorého sa aj napriek nepriaznivému počasiu zúčastnili aj študenti našej školy.

 

 

Mgr. Valéria Švecová
Koordinátorka prevencie

Čítané: 675
 Poslať mailom
(C) 2024 Stredná odborná škola Trebišov & MP